Fredrik Sträng AB logo

När det regnar har hälften redan gett upp

Sol, sommar och värme går mot sitt slut. Verkligheten med jobb, ansvar och tidsanpassning tar vid. Många är de som undrar, vad fan hände? Nu väntar en lång vinter. Tillhör du dem som tycker att det är sorgligt? I den här artikeln problematiserar Sveriges främsta höghöjdsklättrare, Fredrik Sträng, och uppskattade talare, befrielsen som kommer med att odla en ”gilla läget-attityd” och ger tips på strategier för att inte dras ner i mörkret av melankoli och olust.

Sol, sommar och värme går mot sitt slut. Verkligheten med jobb, ansvar och tidsanpassning tar vid. Många är de som undrar, vad fan hände? Nu väntar en lång vinter. Tillhör du dem som tycker att det är sorgligt? I den här artikeln problematiserar Sveriges främsta höghöjdsklättrare, Fredrik Sträng, och uppskattade talare, befrielsen som kommer med att odla en ”gilla läget-attityd” och ger tips på strategier för att inte dras ner i mörkret av melankoli och olust.

Av Fredrik Sträng

 

”Fler drömmar har gått i kras på grund av att man har gett upp än på grund av att man har misslyckats.”

 

Det är en regnig och ruggig höstdag i skogen. Jag joggar på plats och min hud är nopprig av kylan. Jag ska snart bege mig ut i den blöta terrängen med karta och kompass och leta kontroller. Du kanske minns orienteringen från högstadiet. Av någon oförklarlig anledning så lyckades just denna ädla sport krocka med en dag då det var hällregn och sidvind så att eleverna fick en bitter eftersmak. Du kanske tänkte, aldrig igen! Men här står jag vid startplatsen i skogsdungen och klockan tickar ned. Jag är pissvåt och kall redan innan jag ska ge mig i väg. Men det är lika för alla och vet du vad, när det regnar så har hälften redan gett upp! Därför tänker jag: jag har redan spöat hälften av de tävlande och idag kommer jag att bita ihop och vinna!

 

Det finns en ”bio hack” man kan använda för att häva nedstämdheten över att till exempel sommaren är förbi och att det regnar ute. Men först, låt oss identifiera hur din fysiologi och kroppshållning ser ut när du är nedstämd. Kanske kröker du ryggen som ringaren i Notre-Dame? Kanske tiltar du hakan nedåt så att huvudet känns tungt? Kanske sänker du blicken ned i golvet? Prova i stället att dra tillbaka skuldrorna, och visa ditt stolta bröst. Öppna upp luftvägarna och andas in med näsan. Djupa andetag. Vänd huvudet uppåt och vrid ögonen så att du ser din lugg. Ögonen ska verkligen lyftas så högt upp som det bara går. Sedan ler du. Skratta om du vill! Överdriv denna kroppshållning. Pröva nu att tänka en negativ tanke medan du ler och stirrar rakt upp i taket. Det är omöjligt!

 

För att häva nedstämdheten så hjälper det att ta tag i den negativa spiralen i ett så tidigt skede som möjligt. Precis som vid behandling av sjukdomar så har man större chans att bli frisk ju tidigare man identifierar och behandlar åkomman. Och det kan låta befängt och kanske fånigt men att knyta näven och rabbla ett mantra för sig själv, ”jag fixar det här, jag fixar det här, jag fixar det här”, blir lite av en självuppfyllande profetia. Om du inte tror mig, så hur låter det i ditt huvud när du tvivlar på dig själv och när ditt självförtroende vacklar? Jag gissar att de som är nedstämda har en benägenhet att hitta ett problem för varje lösning och att de tänker att det inte är någon idé att ens försöka. Man blir ju bara mer besviken om man misslyckas eller är det inte sådana tankar som far runt? Som tur var råder det demokrati vad gäller friheten att tänka och dina tankar är din medicin. Så varför skulle det vara löjligt att manifestera positiva tankar när det finns få som ifrågasätter att man kan gå runt och nedvärdera sig själva och prata ner om sina chanser?   

 

Jag slås av hur många svenskar som gnäller över vädret och hellre vill ha en grådisig snöfri vinter i Stockholm än knarrande vitt snötäcke på vägar och träd. Jag tänker, om det är så himla outhärdligt med svensk vinter, varför inte flytta söder ut? I SVT’s hyllade humorserie Hip Hip så träffar karaktären ”Tiffany” några turister på en buss och börjar språka med dem på knagglig engelska. Hon utbrister ogenerat, ”In Sweden people are very sad, it’s because it’s mulet.” För tio år sedan så rapporterade SMHI att det var 2,5 soltimmar i Stockholm på två månader. Till och med jag vaknade till liv och reflekterade över att, ”ja, det har ju varit ganska mörkt ute ett bra tag nu!” Men det är lättare sagt än gjort att flytta till solen så vilka steg kan man ta utan att behöva omkullkasta hela ens tillvaro? Vilka strategier kan du använda för att hantera vintern?

 

Morgonrutiner: Skapa en morgonrutin som du ser fram emot, som att börja dagen med en näringsrik frukost, en promenad, lyssna på din favorit podd eller att yoga

 

Meditation: Meditation kan hjälpa till att lugna sinnet och minska ångest. Det finns många appar och guidade meditationer som kan vara till hjälp. Jag rekommenderar Waking up med Sam Harris, Waking Up – A New Operating System for Your Mind

 

Tacksamhetsövningar: Notera tre saker varje dag som du är tacksam för. Detta kan hjälpa dig att fokusera på det positiva. Allt för ofta så fäster vi oss vid de saker som inte går vägen eller det negativa så detta kan vara ett kraftfullt verktyg.

 

Träning: Regelbunden fysisk aktivitet är en av de mest effektiva metoderna för att minska stress och ångest. Det frigör endorfiner som får dig att må bättre. Dessutom får det dig att se snygg ut naken 😊

 

Utomhusaktiviteter: Fortsätt att vara ute i naturen även efter sommaren. Höstpromenader eller andra utomhusaktiviteter kan hjälpa till att upprätthålla en känsla av frihet och lugn. Naturen har en läkande effect men se till att inte surfa på mobilen under tiden. Det stör nämligen den positiva effekten av att vistas i naturen.

 

Håll kontakten: Träffa vänner och familj regelbundet. Socialt stöd är viktigt för att minska känslor av ensamhet och ångest.

 

Prata om dina känslor: Att dela dina känslor med någon du litar på kan hjälpa dig att bearbeta och hantera ångesten.

 

Långsiktiga mål: Ha något att se fram emot, som en resa, ett projekt, eller en konsert.

 

Se på övergången som en ny start: I stället för att se hösten som slutet på sommaren, se det som början på något nytt. Detta kan hjälpa till att vända ångest till förväntan.

 

Sammanfattning:

Min far lärde känna en svensk som hade bott i Texas under flera år där det som bekant inte regnar särskilt mycket. Bristen av ljudet av regn på takhuset gjorde honom tokig. Det var först när han insåg att han saknade regnet som han värderade det. Hemma i Sverige hade han tagit det för givet. Ljudet av regn på hustaket hade en lugnande effekt, så i sin desperation så vinklade han sina sprinklers så att vatten kunde stänka på fönstren och taket. Effekten var att han kunde sova bättre på nätterna.

Vi ska vara tacksamma att vi har årstider i Sverige. Många länder har inte sådana växlande årstider som vi. Det finns en skönhet även i regniga och disiga november om vi tillåts gräva lite. I stället för att se den annalkande vintern som ett straff så vet jag att det är kontrasterna som gör att vi uppskattar sommaren när den väl kommer. Det hade inte varit lika magiskt om vi hade färskpotatis och nyplockade jordgubbar året om. Det hade inte varit lika spännande för barnen om det var julafton varje dag. Det hade inte varit lika kul att följa Vasaloppet om det gick av stapeln varje dag under vintern.

Precis som när jag är borta i två månader på en Himalaya expedition och varit utan kranvatten och ström så blir jag så tacksam för bekvämligheterna när jag återvänder till Sverige. Något som vi ofta tar för givet. Så se inte slutet av sommaren som ett straff. Se det som om du vinkar adjö till en nära vän och att du ser fram emot att se hen nästa år igen!

Lycka till!

 

Om Fredrik Sträng: Fredrik, i sin ledarroll, har bestigit sju av jordens fjorton 8,000m toppar, satt ett Guinness världsrekord och föreläser om ledarskap, kommunikation, beslutsfattande och krishantering.

Med vänliga hälsningar,

Fredrik Sträng Alpinist – Föreläsare – Coach

https://www.instagram.com/fredrik.strang/

Läs fler intressanta inlägg: