Fredrik Sträng AB logo

När du krattar, ge allt du har!

När du krattar, ge allt du har! Klättrar på Gasherbrum II i Pakistan

Av Fredrik Sträng

Finner du dig i situationer där du ger järnet men tamejfan inget tycks bli gjort? Det är en myt att du kan göra flera saker samtidigt. Vi kan bara växla mellan olika uppgifter olika snabbt. Och i den här artikeln problematiserar Sveriges främsta höghöjdsklättrare, Fredrik Sträng, och uppskattade talare, framgången som kommer med att fullständigt hänge dig åt en uppgift åt gången. 

”I hate plan B”, Arnold Schwarzenegger


Lärlingen och läromästaren

En ung lärling kom till ett avlägset kloster i Thailand för att träffa sin läromästare och få vägledning i sitt andliga sökande. Han hade hört talas om mästarens visdom och längtade efter att lära sig av honom. Men när han kom till klostret fick han erfara att det var snudd på omöjligt att komma mästaren nära. Alla munkar uppvaktade honom och flockades som en ogenomtränglig vägg.

Lärlingen, besviken över att han inte skulle få träffa mästaren, bestämde sig för att vänta. Dagarna gick men han fick inte en syl i vädret. Mästaren var påpassad och han kunde omöjligen tränga sig förbi. Besviken över att inte få ställa alla sina djupa frågor om livet och existensen slog han sig ner i trädgården utanför klostret och försjönk i djupa tankar medan han väntade på sin taxi som skulle ta honom tillbaka till staden.

När lärlingen satt där i tystnad och reflektion märkte han att trädgården var täckt av löv och att en kratta låg bredvid. Trots att han inte hade fått träffa mästaren, bestämde sig lärlingen för att göra något meningsfullt med sin väntan. Han tog tag i krattan och började noggrant att rensa löven från gräsmattan.

Tiden gick och lärlingen fortsatte sitt arbete med krattan. Han försjönk i uppgiften och lade ner all sin koncentration och energi på att göra trädgården vacker och välansad.

Mitt under krattandet kom mästaren ut från klostret och såg det vackra arbetet som lärlingen hade utfört. Med ett leende på läpparna sa mästaren till lärlingen: ”När du krattar, ge allt du har.” Sedan gick han sin väg. Lärlingen var stum och kunde inte få ut ett ord ur munnen. Vad i självaste friden var det läromästaren menade?

Det är så du ska närma dig varje uppgift i livet – med fullständigt engagemang och närvaro.

Lärlingen insåg att mästarens ord var en vägledning för att inte bara förstå konsten att kratta, utan också för att leva sitt liv med mindfulness och hängivenhet i varje ögonblick. Inte bara skänker det harmoni och mening utan det gör oss effektiva och vi får uppgiften gjord.

 

Fokusera på berget

Vad tror du jag tänker på när jag stretar uppför exponerade kammar på 8000 m berg där varje steg kan vara mitt sista? Funderar jag på om jag glömde stenplattorna på hemma, eller om jag missade att låsa dörren innan jag lämnade trygga och bekväma Sverige bakom mig?

Nepaleserna kallar altaret som vi bygger i baslägret på en expedition för en Stupa. En stupa består av perfekt organiserade och staplade stenar som bildar ett fyrkantigt torn. Böneflaggor dras från dess topp och sträcks i varje väderstreck över baslägret. Rökelse strömmar från altaret, heligt ris täcker aluminiumskålar till bredden med en klick jaksmör på toppen av risberget. Koppar med te och whiskey, bönerullar och små knippen enbärsris pryder offerbordet med syftet att blidka gudarna som ”bor” bland de kolossala bergen runtomkring oss.

Ceremonin som hålles när stupan är byggd kallas för puja. En ”puja” i Nepal är en religiös ceremoni eller ritual som utförs som en form av tillbedjan eller offer till gudarna inom den hinduiska tron. Under en puja kan olika offer såsom blommor, frukter, rökelse eller lampor placeras framför en gudabild eller ett heligt objekt medan man reciterar böner och mantra. Pujaer kan utföras i hemmet, i tempel eller vid heliga platser och är en viktig del av den nepalesiska hinduiska kulturen.

Varje gång jag lämnar baslägret för att klättra på ett 8000 m berg så börjar jag med att sätta mig på knä framför stupan, tänder rökelse, tar en näve heligt ris och kastar det i de sex riktningarna: Nord, väst, syd, öst, zenit (upp) och nadir (ned). Jag går sedan ett varv motsols runt stupan och är till slut redo att bege mig ut på berget, fokuserat och omdömesgillt. Jag är inte religiös, jag är Buddhist, men i min bön poängterar jag den livsviktiga grundsatsen, att varje steg ovanför baslägret är det viktigaste i mitt liv. Det finns inte utrymme för distraktioner om vad som pågår hemma, må det vara olåsta dörrar eller stek plattor. Varje steg kräver sin uppmärksamhet och vaksamhet. Utav de 1000 knutar jag knyter under expeditionen så räcker det med att en av dem inte är ordentlig och jag får betala konsekvenserna. Liksom piloterna i ett Boeing 747 alltid gör en pre-flight check innan take-off för att inte missa ett steg så kontrollerar jag alltid knuten tre gånger innan jag förlitar mig på den och lägger mitt liv i dess våld.

Högriskprojekt har inte utrymme för chansningar. Det är check, double check, tripple check. Det kan lätt förefalla vara snudd på maniskt och kontrollfreak varning, så må fallet, men strategierna för säkerhet har förfinats genom århundraden och ligger till grund för att skydda liv. Fort och fel är inte melodin jag praktiserar på farofyllda expeditioner. Kan man göra något åt saken så är det ens förbannade ansvar att göra det. Jag lämnar inget åt slumpen då Murphys lag alltid har en tendens att knacka på dörren och vilja röra om i grytan, och ofta till det sämre. Det är entropin i ett nötskal. Naturens strävan efter mera oordning. Mitt jobb är att trots utmaningarna med kyla, väder och vind, stenras, laviner och tunn luft ingjuta en form av förutsägbarhet och säkerhet. Det är därför jag ger allt jag har varje gång. Inga halvmesyrer. Inga ”good enough”. Inga ”det håller nog”. Dessa uttryck är berömda sista-citat och så överlever man inte än mindre respekterar andras säkerhet.

 

Fokusera på en sak åt gången

Forskning inom psykologi och produktivitet har visat att fokusera på en sak åt gången, eller praktisera ”enhetlig uppmärksamhet”, kan öka effektiviteten och leda till ökad framgång. Här är några studier och forskningsresultat som stödjer detta:

Stanford University Study (2010): En studie från Stanford University visade att multitasking kan minska produktiviteten och leda till att uppgifter tar längre tid att slutföra. Forskarna fann att deltagare som regelbundet utförde flera uppgifter samtidigt hade svårare att fokusera, hade sämre minne och var mindre effektiva än de som fokuserade på en uppgift åt gången.

University of London Study (2009): En annan studie vid University of London fann att multitasking kan sänka IQ med upp till 10 poäng, vilket motsvarar effekten av att missa en hel natt sömn. Denna forskning visar att försöka hantera flera uppgifter samtidigt kan påverka kognitiva funktioner negativt och minska mentala resurser.

Carnegie Mellon University Study (2001): Forskare vid Carnegie Mellon University fann att multitasking kan öka den tid det tar att slutföra uppgifter med upp till 25%. De fann också att deltagarna som multitaskade var mer benägna att göra misstag och att deras arbete var av lägre kvalitet än när de fokuserade på en uppgift åt gången.

Dessa studier och andra liknande forskningsresultat pekar på fördelarna med att fokusera på en sak i taget för att maximera produktiviteten och uppnå ökad framgång. Att undvika multitasking och i stället tillämpa enhetlig uppmärksamhet kan bidra till att förbättra koncentrationen, öka effektiviteten och förbättra prestationerna i olika uppgifter och aktiviteter.

 

Sammanfattning

Buddhistiska principer och mina erfarenheter från högriskprojekt understryker betydelsen av att helt engagera sig i varje uppgift och leva med närvaro och mindfulness. Att försöka hantera flera uppgifter samtidigt kan vara riskabelt, då det kan minska effektiviteten och öka risken för misstag. Att istället fokusera på en uppgift i taget kan öka produktiviteten och förbättra prestationerna. För att uppnå detta rekommenderar jag att undvika multitasking och i stället prioritera uppgifterna och tillämpa enhetlig uppmärksamhet i ditt dagliga liv för att förbättra både effektivitet och säkerhet.

 

Lycka till!

Om Fredrik Sträng: Fredrik, i sin ledarroll, har bestigit sju av jordens fjorton 8,000m toppar, satt ett Guinness världsrekord och föreläser om ledarskap, kommunikation, beslutsfattande och krishantering.

Med vänliga hälsningar,

Fredrik Sträng Alpinist – Föreläsare – Coach

https://www.instagram.com/fredrik.strang/

Läs fler intressanta inlägg: